طغیان مگس مدیترانه‌ای میوه، تهدیدی برای محصول استراتژیک آمل
طغیان مگس مدیترانه‌ای میوه، تهدیدی برای محصول استراتژیک آمل
همزمان با فصل برداشت میوه‌های تابستانه، شمارش شکار آفت در تله‌های نظارتی شهرستان آمل، از افزایش نگران‌کننده جمعیت «مگس میوه مدیترانه‌ای» حکایت دارد؛ آفت مهاجم و خطرناکی که کارشناسان، غفلت از کنترل آن را هم‌اکنون، اعلام جنگ برای نابودی محصولات آینده می‌دانند

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «سفیر هراز»، داده‌های میدانی مرکز جهاد کشاورزی شهید رنود دشت سر آمل، زنگ خطری جدی را برای تمامی باغداران آمل به صدا درآورده است. رصد هفتگی تله‌های فرمونی و غذایی در باغات پایلوت این منطقه، افزایش تصاعدی و قابل توجه شکار این آفت را همزمان با رسیدن میوه‌های حساسی مانند انجیر، گلابی و مراحل اولیه تشکیل میوه مرکبات نشان می‌دهد.

یک اخطار اکولوژیک؛ از انجیر امروز تا پرتقال فردا

«مریم نظری»، کارشناس بخش کشاورزی مرکز جهاد کشاورزی آمل، در گفت‌وگو با «سفیر هراز»، این پدیده را یک «اخطار اکولوژیک» خواند و توضیح داد: «مگس مدیترانه‌ای، آفت چندنسلی و فوق‌العاده پلی‌فاژی است که به طیف وسیعی از میوه‌ها حمله می‌کند. همزمانی رسیدن میوه‌های میزبان اولیه مانند انجیر و گلابی، منبع غذایی و کاملی را در اختیار آفت قرار داده و به آن اجازه می‌دهد جمعیت خود را به طور انفجاری افزایش دهد.»

 

وی با هشدار نسبت به عواقب کوتاهی باغداران افزود: «نادیده گرفتن این آفت در این برهه حساس، تنها به معنای خسارت به میوه‌های تابستانه نیست. این آفت با افزایش جمعیت، برای ماه‌های آینده و همزمان با رسیدن میوه‌های استراتژیک و اقتصادی مانند انواع مرکبات، کاملاً آماده خواهد بود و می‌تواند خسارتی غیرقابل جبران را به کشاورزی منطقه وارد کند. کنترل جمعیت امروز، سرمایه‌گذاری برای نجات محصول پاییزه و زمستانه است.»

برنامه فوری و عملیاتی مدیریت بحران؛ از پیشگیری تا کاور اسپری

کارشناسان برای مقابله با این طغیان، یک برنامه مدیریت تلفیقی فوری و چندلایه را به باغداران توصیه می‌کنند که باید به صورت مرحله‌ای و فوری اجرا شود:

 

۱. محرومیت غذایی و بهداشت باغ (پایه‌ای‌ترین اقدام):

*   تسریع در برداشت برداشت به موقع و سریع تمامی میوه‌های رسیده برای قطع کردن زنجیره غذایی آفت.

*   جمع‌آوری میوه‌های آلوده و ریزشی: این میوه‌ها کانون اصلی تکثیر نسل بعدی آفت هستند. باید روزانه جمع‌آوری و به صورت بهداشتی در گودال‌هایی به عمق حداقل ۵۰ سانتیمتر دفن شوند.

*   پاکسازی علف‌های هرز: بسیاری از علف‌های هرز میزبان واسط این آفت هستند و باید از محیط باغ حذف شوند.

 

۲. شکار انبوه (کنترل بیولوژیک و فیزیکی):

*   نصب تله‌های فرمونی و غذایی: استفاده گسترده از تله‌های موثری مانند سراتراپ ، سراتینکس ، فرمون تری مدلور  و بیولور  با تراکم ۷۰ تا ۸۰ عدد در هکتار.

*   تقویت کارت‌های زرد: نصب کارت‌های زرد چسبنده و تقویت آن‌ها با پنبه آغشته به مواد جلب‌کننده  برای افزایش راندمان شکار.

 

۳. طعمه پاشی سمی (کنترل شیمیایی هدفمند):

*   در صورت مشاهده آلودگی فعال در باغ، استفاده از طعمه پاشی سمی توصیه می‌شود. در این روش، با مخلوط کردن ۳  تا ۵ لیتر پروتئین هیدرولیزات  (به عنوان جلب‌کننده) با  ۲۰۰ سی‌سی سم مالاتیون  یا  ۲۰۰ گرم دیپترکس  در  ۱۰۰ لیتر آب ، تنها حشرات هدف که جلب طعمه شده‌اند از بین می‌روند. این روش نسبت به سمپاسی کلاسیک، برای دشمنان طبیعی و محیط زیست کم‌خطرتر است.

 

 ۴. کاور اسپری (آخرین خط دفاعی):

*   در شرایط بحرانی و طغیان شدید آفت، به عنوان آخرین راهکار،  سمپاشی کامل (کاور اسپری)  درختان با سموم مجاز و موثری مانند  دیپترکس  یا  مالاتیون  ضروری است. این اقدام باید با مشورت کارشناسان و با رعایت دقیق دوره کارنس (زمان لازم بین سمپاشی تا برداشت) انجام شود.

 

 جمع‌بندی: نبرد فرسایشی با یک آفت فرصت‌طلب

 

به گزارش «سفیر هراز»،، مگس میوه مدیترانه‌ای به دلیل توانایی تولیدمثل بالا و طیف میزبانی گسترده، یکی از مخرب‌ترین آفات کشاورزی جهان محسوب می‌شود. موفقیت در مدیریت آن، نه در یک اقدام، که در  پیگیری مستمر و اجرای همزمان تمامی این راهکارها  است. همانطور که مهندس نظری تاکید کرد، تنها با عزم جمعی باغداران برای اجرای به موقع این توصیه‌ها می‌توان چرخه زندگی این آفت را شکست و از باغات آمل، در برابر تهدیدی جدی محافظت کرد. زمان، کلیدی‌ترین عامل در این نبرد است.