به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «سفیر هراز»، به نقل از خبرگزاری تسنیم از آمل، شمال کشور بخشی از معروفیتش به سرسبزی آن برمیگردد، سرسبزی که جنگلهای هیرکانی زینب کهن سرزمین مازندران شدهاند.
محور هراز را به سمت شمال حرکت کنید به شهرستانی میرسید که قدمت آن را به هفت هزار سال بیان میکنند و حتی آثاری از دوره رنسانس کشف کردند که نشاندهنده بخشی از تمدن این سرزمین است.
شهرستان آمل که پیشینه آن به قومی به نام آماردها نسبت میدهند و عنوان آمل از دختری چون آمله تسمیه گرفته میشود.
شهرستانی که علاوه بر وجود آثار باستانی و تاریخی اش، جاذبههای زیبایی چون جنگل، دشت و کوه برخوردار است تا سالانه شاهد استقبال مسافران و گردشگران بسیاری به این شهرستان باشد.
جنگلهای آمل از پتانسیلها و ظرفیتهای مهم در حوزه گردشگری محسوب میشود که بیشترین جذب گردشگران را در همه فصول سال به خود اختصاص میدهد؛ جنگلی با درختان هیرکانی و قدمت چندین هزار ساله به خطه سرسبزی استان مازندران رنگ زیبایی بخشیده است.
درختانی با نامهای محلی مازندرانی چون توسکا، میچکا، اوجا، بلوط، توت، اسپیار، افرا، موزی، انجیلی، کاج، سور، سوزنی، صنوبر، ار ار را در این جنگلها میبینید اگر چه به مرور زمان و پس از گذشت سالهای سال برخی از این گونه درختان نابود شده و بخش دیگری هم روبه انقراض رفته است.
جنگل بلیران؛ بهشت گمشده مازندران
روستای بلیران و جنگل سرسبز بلیران با برخورداری از بافت سنتی و معماری بسیار غنی و پیشینهای کهن از جنوب به جنگلهای سرسبز و کوه چلاو، از شمال به روستای کمدره، از غرب به جنگل و کوه و از شرق نیز به رودخانه و جنگلهای انبوه منتهی میشود.
برای دسترسی به جنگلهای سرسبز بلیران باید خود را به جاده قدیم آمل به بابل برسانید. از فاصله ۱۵ کیلومتری جاده قدیم آمل به بابل و در ابتدای جاده فیروزکلا مسیری به سمت کوه و جنگل مشاهده میکنید در انتهای همین جاده با گذر از چند روستا، به روستای گردشگری بلیران میرسید.
جادهای که به روستای بلیران منتهی میشود، در همین ابتدا، مسیری رویایی پیشروی گردشگران نمایان میسازد. از روبهرو چشم انداز جنگل و کوه نمایان است و از دو طرف جاده نیز باغ ها و مزارع و شالیزارها چشم را مینوازند.
رودخانه گرمارود یا گرمِرو، رودخانهای به طول حدود پنجاه کیلومتر است که از ارتفاعات شمالی رشته کوه البرز و از منطقهای به نام هلی یار سرچشمه میگیرد. اطراف این رودخانه دو چشمه آب معدنی اصلی به نامهای گرو و لاله زار وجود دارد که به سبب دارا بودن املاح معدنی مختلف دارای خاصیت درمانی برای امراض پوستی و دردهای مفصلی میباشد. رونق کشاورزی، باغداری، دامداری و زنبورداری در روستای بلیران به سبب وجود همین رودخانه است.
بستر آب رودخانه گرمارود، از شن و قلوه سنگ و تخته سنگ تشکیل شده و جریان آب این رودخانه به گونهای است که در طول مسیر، نقاط متفاوتی را مانند حوضچه ایجاد نموده است و در فصل تابستان، گردشگران داخل آن شنا میکنند و از تفریح در کنار آن لذت میبرند.
چشمه بلیران در این مکان، از آن دسته چشمههایی است که خواص درمانی بسیار زیادی دارد. خواهر خوانده این چشمه در ایتالیا واقع شده که فقط توانایی درمان سه نوع امراض را دارد. با این وجود با احداث وسایل تفریحی مانند پیست سوارکاری و ساخت اقامتگاهها و ویلاهای مختلف در اطراف آن توانسته هرساله حدود یک میلیون و دویست هزار نفر گردشگر را به خود جذب کند اما متاسفانه چشمه بلیران با وجود خواص به مراتب بیشتر از این دریاچه، با سوء مدیریت، از این حیث پیشرفتی نداشته و مورد رسیدگی قرار نگرفته است.
در بررسیهای اخیر که توسط برخی باستانشناسان ایرانی و فرانسوی انجام شده، قدمت زندگی انسان در این منطقه را به بیش از ۳۰هزار سال قبل تخمین زدهاند. از جاذبههای گردشگری دیگر روستای بلیران میتوان به کشف آثار باستانی پیش از اسلام اشاره کرد.
شواهد موجود در این روستا نشان میدهد که مردمان این منطقه در گذشته با شیوه جمع آوری غذا از محیط آشنا بوده و از ابزارهای ساده سنگی استفاده میکردند.
پارک جنگلی میرزا کوچک خان آمل
پارک جنگلی میرزا کوچک خان، پارک تفریحی است که به دلیل وسعت زیاد آن و انبوه درختان، آن را پارک چنگلی می نامند. این محوطه بزرگ، به خوبی تامین کننده نیازهای روزانه افراد و تقریبا تمامی امکانات مورد نیاز را در خود جای داده است.
البته این پارک تنها پارک جنگلی آمل نیست و پارک های متعدد دیگری هم وجود دارد، دلیلی مشهور بودن پارک جنگلی میرزا کوچک خان، وسعت آن است که از پارک های بزرگ جنگلی ایران به شمار می رود.
این پارک همزمان می تواند مکان مناسبی برای تفریح و گذراندن اوقات فراغت باشد، و هم محوطه ای بسیار زیبا و خوش آب و هوا، برای افراد ورزشکار، جاده ها و راهایی که در بین درختان کشیده شده اند، برای هر گونه استفاده ای مناسب اند
پارک جنگلی میرزا کوچک خان جنگلی، حدود ۴۵۰ هکتار وسعت دارد و تمام مجموعه از درختان قدیمی و قطور پوشیده شده است. پارک میرزا کوچک خان، در ابتدا یک جنگل بزرگ در آمل بوده است.
آبشار ماهان، یکی دیگر از جاذبه های گردشگری پارک میرزا کوچک خان جنگلی و بازدید کردن از آن هم برای تمام عموم امکان پذیر است. این آبشار به رود هراز که در غرب پارک جریان دارد متصل است و به تنهایی هم جزو آبشارهای بسیار زیبای آمل محسوب می شود. همچنین ارتفاع آبشار هم نسبتا زیاد نیست و دسترسی به بالای آن، راحت است.
الیمستان یکی از روستاهای توریستی استان مازندران و از توابع بخش مرکزی شهرستان آمل است. این جنگل سرسبز بخشی از جنگلهای هیرکانی است که بیشتر از ۵۰ میلیون سال قدمت دارند. همین قدمت باعث شده نمونههایی خاص از گونههای گیاهی در این جنگل رشد کنند.
الیمستان با گیاه معروف الیما
الیمستان هم مثل دیگر جنگلهای ایران در گذر زمان تغییراتی داشته است. همه آنها هم با قدم گذاشتن این موجود دو پا به جنگل شروع شد، وگرنه تا قبل از آن جنگل و گونههای حیوانی آن داشتند در صلح و صفا زندگی میکردند.
الیمستان هم مثل دیگر جنگلهای ایران در گذر زمان تغییراتی داشته است. همه آنها هم با قدم گذاشتن این موجود دو پا به جنگل شروع شد، وگرنه تا قبل از آن جنگل و گونههای حیوانی آن داشتند در صلح و صفا زندگی میکردند.
گیاهی به نام «الیما» در دل جنگل الیمستان آمل و در فصل بهار (بیشتر اردیبهشت ماه) میروید که خواص دارویی و کاربردهای زیادی دارد.
الیما نوعی تره کوهی است که محلیها و اهالی روستا با آن آش و کوکوسبزی درست میکند. اهالی روستا میگفتند نام جنگل را از این گیاه گرفتهاند. البته در زبان محلی به الیمستان که یکی از بکرترین جاهای دیدنی آمل است، «علیمستان» و «الیمستون» هم میگویند.
جنگل الیمستان آمل ارتفاع زیادی از دریا دارد، یعنی چیزی حدود ۱۵۰۰ متر. ارتفاع زیاد جنگل از سطح دریا باعث شده دمای هوا در فصل گرما پایین باشد و در فصل سرما هر کسی نتواند شرایط آبوهوایی را تحمل کند.
با وجود چشمههای زیاد که در سطح جنگل پراکنده شدهاند و سایهسار درختان سربهفلککشیده و پوشش گیاهی متنوع، هوای اینجا در تابستان شرجی نیست و سطح رطوبت بالایی هم دارد.
جنگلی در آمل با هزار پله
پارک جنگلی هزار پله آمل یکی از زیباترین مقاصد طبیعی و گردشگری ایران است که در دل جنگلهای هیرکانی، از کهنترین جنگلهای جهان، واقع شده است. این پارک با مسیرهای پلهای خاص، چشمههای آب معدنی و چشماندازهای طبیعی منحصربهفرد، فضایی مناسب برای علاقهمندان به طبیعت گردی، تاریخ و آرامش را ایجاد کرده است. قرارگیری این پارک در نزدیکی جاده هراز و امکان دسترسی آسان از تهران و شهرهای شمالی، آن را به مقصدی محبوب برای سفرهای یک روزه یا چند روزه تبدیل کرده است. این راهنمای جامع شما را با ویژگیها و جاذبه های این منطقه آشنا میکند.
این پارک زیبا در دامنههای جنگل های هیرکانی شمال ایران قرار دارد و با طبیعت بکر، هوای مطبوع و پوشش گیاهی متنوع و خاصش، به یکی از مقاصد محبوب گردشگران در سالیان متمادی، تبدیل شده است.
این پارک در جاده هراز، نزدیک به روستای اسک و در فاصله ۳۰ کیلومتری جنوب شهر آمل قرار دارد. فاصله این پارک از تهران حدود ۱۵۰ کیلومتر است و مسیری آسان را برای گردشگرانی که از پایتخت یا دیگر شهر های مازندران قصد بازدید از این پارک را دارند، فراهم کرده است.
به گزارش تسنیم، این جنگلهای هیرکانی بخشی از جاذبههای زیبای شهرستان آمل است که دیگر بخشهای آن در ییلاقات مناطق کوهستانی آن برمیگردد که هر کدام به معرفی جداگانهای نیاز دارد اما مهمترین نکته در این بخش حفظ درختان و این جنگلهای هیرکانی است که هر یک از ما باید در حفظ آن کوشا باشیم اگرچه ساختوسازهای بیرویه بلای جان این پتانسیل و ظرفیتهای این شهرستان و استان شده است.
نکته مهم دیگر در این روز مهم با عنوان روز طبیعت که گردشگران و مسافران باید به آن توجه داشته باشند تمیز نگه داشتن با نریختن زباله در دل این طبیعت بکر و زیباست تا باعث تخریب جنگلها و محیط سالم آبوهوایی نشویم.
همچنین با شکاندن سرشاخههای درختان تازه سرسبز شده و آتش روشن کردن و پا گذاشتن بر روی نهال های تازه روییده باید توجه داشته باشیم که به جنگل آسیب وارد میشود.
انتهای پیام/