به گزارش خبرنگار اقتصادی پایگاه خبری تحلیلی«سفیر هراز»، به نقل از بلاغ؛ علی تیموری در مراسم تکریم و معارفه رئیس جدید سازمان جهاد کشاورزی مازندران که با حضور مسئولان کشوری، استانی، شهرستانی، جمع از کشاورزان، باغداران، تولیدکنندگان در سالن اجتماعات سازمان جهاد کشاورزی مازندران برگزار شد، اهمیت منابع پایه و چالش‌های موجود در حوزه کشاورزی کشور به‌ویژه در استان مازندران مورد تأکید قرار گرفت.

وی با اشاره به وسعت منابع طبیعی کشور، بیان کرد: بیش از ۸۵ میلیون هکتار از مجموع ۱۶۸ میلیون هکتار وسعت ایران، به مراتع اختصاص دارد که بیش از ۷۰ درصد این مراتع در درجه‌های ۳ و ۴ کیفیت قرار دارند و این موضوع نشان‌دهنده وضعیت نامطلوب منابع طبیعی ما نسبت به میانگین جهانی است که تنها یک سوم فضای سبز متوسط دنیا را داریم و این مسئله چالش بزرگی برای توسعه کشاورزی و حفظ امنیت غذایی کشور به وجود آورده است.

معاون توسعه مدیریت و منابع وزیر جهاد کشاورزی با اشاره به اینکه استان مازندران با داشتن حدود یک و نیم میلیون هکتار زمین کشاورزی درجه یک و دو، از ظرفیت‌های مهم کشاورزی کشور به شمار می‌رود اما تغییرات اقلیمی و فشارهای ناشی از تغییر کاربری اراضی، تهدید جدی برای این منابع به شمار می‌آید، ادامه داد: در سال گذشته میزان تغییر کاربری زمین‌های کشاورزی در مازندران افزایش یافته است که این موضوع باید با همکاری نزدیک مسئولان استانی و مدیران بخش کشاورزی کنترل و مدیریت شود.

تیموری با تأکید بر نقش مهم امنیت غذایی گفت: امنیت غذایی کشور، اولویت اصلی ما است و با توجه به کاهش منابع کشاورزی، باید با بهره‌گیری از دانش روز، فناوری‌های نوین و اصلاح الگوی کشت، میزان تولید در واحد سطح را افزایش دهیم. و هیچ راهی جز استفاده از این ظرفیت‌ها برای حفظ و توسعه بخش کشاورزی نداریم.

وی درباره وضعیت مالی وزارتخانه بیان کرد: در پنج سال گذشته، وزارت جهاد کشاورزی توانسته است بدهی‌های خود را از ۱۸ میلیارد دلار به ۸ میلیارد دلار کاهش دهد و حدود یک میلیارد دلار صرفه‌جویی در مصرف ارز ترجیحی داشته باشد و این اقدام مهم در شرایط سخت اقتصادی کشور، موجب آزادسازی منابع مالی برای تامین کالاهای اساسی شده است.

معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت جهاد کشاورزی به وضعیت رفاهی کارکنان وزارت جهاد کشاورزی اشاره کرد و گفت: با وجود محدودیت منابع، تلاش داریم با پیگیری‌های مستمر از دولت و سازمان برنامه و بودجه، وضعیت رفاهی کارکنان را بهبود بخشیم.

تیموری با اشاره به اینکه در استان مازندران سرانه دریافتی‌ها نسبت به سال گذشته حدود دو میلیون تومان افزایش یافته و امیدواریم این روند ادامه یابد، ادامه داد: براساس دستور وزیر جهاد کشاورزی، بیش از ۶۰ درصد اعتبارات رفاهی تا پایان سال جاری به استان‌ها اختصاص داده خواهد شد.

وی با اعلام اینکه استان مازندران به لحاظ اقتصادی، گردشگری و کشاورزی، از استان‌های برجسته کشور است و باید با نگاه ویژه به منابع طبیعی و بهره‌وری کشاورزی، به حفظ و توسعه این ظرفیت‌ها اهتمام ورزیم، گفت: افزایش حقوق و رفاه کارکنان، ارتقای اخلاق حرفه‌ای و تعامل سازنده با همکاران نیز از اولویت‌های مدیریت وزارتخانه است.

معاون توسعه مدیریت و منابع وزارت جهاد کشاورزی بیان کرد: با همدلی و تلاش مستمر، می‌توانیم امنیت غذایی و توسعه پایدار کشاورزی در استان مازندران را به خوبی حفظ کنیم و به پیشرفت‌های بیشتر در این حوزه دست یابیم.

مازندران نیازمند نگاه ویژه دولت در حوزه کشاورزی

نماینده مردم بهشهر، نکا و گلوگاه در مجلس شورای اسلامی نیز گفت: مازندران اولین استان موثر در تأمین امنیت غذایی کشور است، اما حمایت‌های لازم در بخش‌های مختلف کشاورزی از این استان صورت نمی‌گیرد.

غلامرضا شریعتی با اشاره به اهمیت پروژه‌های زیرساختی کشاورزی از جمله زهکشی اراضی شالیزاری در استان، اظهار کرد: در دوره‌های گذشته، جلسات متعددی درباره این موضوع در وزارتخانه برگزار شده و حدود ۲۰ هزار هکتار زمین نیازمند اقدامات زیرساختی است، زمین‌های کشاورزی مازندران باارزش هستند، اما کشاورزان ما به دلیل نبود بهره‌وری و امکانات، ناچار به ترک زمین‌های خود می‌شوند.

وی تأکید کرد: اگر وزارت جهاد کشاورزی به‌دنبال صیانت از اراضی کشاورزی است، باید علاوه بر نگاه دانش‌بنیان، از لحاظ فنی و اجرایی نیز از کشاورزان حمایت کند.

شریعتی با انتقاد از کاهش حمایت‌های وزارت جهاد در ماه‌های اخیر گفت: در گذشته، بانک کشاورزی به راحتی از تأمین تراکتور و ادوات کشاورزی حمایت می‌کرد، اما اکنون این حمایت‌ها کمرنگ شده است و اگر سیاست ما دانش‌بنیان کردن کشاورزی است، یکی از الزامات آن تأمین ابزار نوین برای کشاورزان از طریق بانک کشاورزی است.

وی به نقش مهم کشاورزان در حفاظت از جنگل‌ها و منابع طبیعی اشاره کرد و افزود: کشاورزان جنگل‌نشین از گذشته حافظان منابع طبیعی بوده‌اند و در مقابله با آتش‌سوزی‌ها و تخریب جنگل‌ها نقش کلیدی ایفا کرده‌اند.

نماینده مردم بهشهر، نکا و گلوگاه در مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه در بحث تداخلات اراضی و حقوق قانونی این افراد، شاهد ظلم به کشاورزان مجاور جنگل هستیم، گفت: انتظار داریم دولت و وزارتخانه مربوطه به این موضوع ورود جدی داشته باشند و از حقوق این کشاورزان دفاع کنند.

شریعتی در پایان با اشاره به جلسات قبلی خود با وزیر جهاد کشاورزی تصریح کرد:«ما از شرایط سخت کشور آگاهیم، اما این نباید موجب غفلت از ظرفیت‌های کشاورزی مازندران شود و از وزیر انتظار داریم با نگاهی ویژه به مسائل کشاورزی شرق استان، از توسعه و پایداری این بخش حمایت کند.

لزوم مشکلات تأمین نهاده‌ها و بذر کشاورزی

معاون اقتصادی و گردشگری استاندار مازندران نیز با اشاره به چالش‌های متعدد تأمین نهاده‌های دامی و بذر کشاورزی در استان، اظهار کرد: بسیاری از مشکلات پیش‌آمده به جهاد کشاورزی ارجاع داده شده اما پاسخ و همکاری مناسبی دریافت نشده است.

محمدابراهیم تولایی با انتقاد از روند نامناسب توزیع نهاده‌ها گفت: تولیدکننده مرغ وقتی برای ۱۸ تا ۲۰ میلیون جوجه‌ریزی پول نهاده‌ها را در سامانه بازارگاه پرداخت می‌کند، بعد از ۱۵ روز به او اعلام می‌شود که مبلغ دیگری نیز پرداخت کند تا نهاده‌ها حمل شود و این رویه باعث سردرگمی و فشار بر تولیدکنندگان شده است.

تولایی ضمن ابراز تأسف و عذرخواهی از مردم استان گفت: هدف ما خدمت به مردم است تا آنها لذت زندگی را احساس کنند.

وی به مشکلات بخش کشاورزی استان اشاره کرد و گفت: در شرایطی که تنش آبی جدی وجود دارد، مدیریت کشت برنج به یک چالش بزرگ تبدیل شده است. همچنین تأمین بذر شبدر برای کشت کشاورزان به سختی انجام می‌شود.

معاون اقتصادی و گردشگری استاندار مازندران با بیان پیشنهادات خود گفت: پیشنهاد دادیم که اجازه دهند استان خود نهاده‌های مورد نیاز را وارد کند تا با مدیریت بهتر و ذخیره‌سازی مناسب بتوانیم به کشاورزان و تولیدکنندگان کمک کنیم، اما این پیشنهاد هم عملی نشد.

تولایی به اهمیت مدیریت جهادی و خدمت‌رسانی به مردم تاکید کرد و گفت: مدیریت صرفاً کسب امکانات و لذت نیست، بلکه خدمت خالصانه به مردم و رفع مشکلات آنهاست و مدیران استان باید به نوکری مردم افتخار کنند و مسئولیت خود را جدی بگیرند.

وی افزود: جلسات و مکاتبات متعددی با استاندار و مسئولان ذی‌ربط داشته تا بتواند شرایط بهتری برای کشاورزان و تولیدکنندگان استان فراهم کند و همچنان پیگیر حل مشکلات است.

مازندران لنگرگاه امنیت تغذیه‌ای کشور

رئیس جدید سازمان جهاد کشاورزی مازندران نیز در این مراسم با بیان اینکه تأمین کالاهای اساسی امروز یک مأموریت استراتژیک است، گفت: استان مازندران در این مأموریت نقش اول را ایفا می‌کند و باید به عنوان لنگرگاه امنیت تغذیه‌ای کشور شناخته شود.

اسدالله تیموری‌یانسری ضمن تأکید بر پیگیری برنامه‌های ارائه‌شده از سوی مسئولان پیشین، از ارائه یک برنامه ۱۲ محوری به وزیر جهاد کشاورزی خبر داد که در راستای ارتقای جایگاه مازندران در امنیت غذایی کشور تدوین شده است.

وی با اشاره به جایگاه استراتژیک مازندران در تولید و تأمین مواد غذایی کشور اظهار کرد: مازندران بازیگر نقش اول در تأمین امنیت غذایی کشور است، اما به‌جای واژه امنیت غذایی، ترجیح می‌دهم از مفهوم امنیت تغذیه‌ای استفاده کنم و مازندران قرارگاه امنیت تغذیه‌ای ایران است.

تیموری با بیان اینکه یک پنجم بار توسعه کشاورزی کشور بر عهده مازندران گذاشته شده، گفت: با وجود این، سهم استان از حمایت‌های تاریخی تنها حدود ۶ درصد بوده است. این شکاف مزمن باید ترمیم شود و این مهم وظیفه من و سایر مسئولان بخش کشاورزی استان است.

وی ادامه داد: اگر زمین را ناموس خود بدانیم، تغییر کاربری اراضی کشاورزی در مازندران که رتبه اول کشور را دارد، بزرگ‌ترین تهدید برای امنیت تغذیه‌ای محسوب می‌شود.

تیموری گفت: سرمایه‌گذاری در بخش کشاورزی کشور کمتر از ۴ درصد است و در مازندران نیز شاهد کم‌توجهی به سرمایه‌گذاری و رشد بخش خصوصی هستیم، کشاورزی در استان نرخ مبادله منفی دارد؛ درآمد هست، اما هزینه توسعه از همان محل تأمین نمی‌شود.

وی با اشاره به نقش کلیدی بخش خصوصی خاطرنشان کرد: برخی نقاط استان با همت بخش خصوصی تبدیل به نمونه‌های موفق شده‌اند. باید این الگوها تقویت و توسعه یابند.

رئیس جهاد کشاورزی مازندران یکی از راهبردهای کلیدی خود را فرایندمحور بودن عنوان کرد و گفت: به جای پروژه‌محوری، باید فرایندها را بهسازی، بازسازی و نوسازی کنیم. حتی در سازمان جهاد کشاورزی، فرایندها نیازمند نوآوری و بازنگری‌اند.

تیموری افزود: تجربه مشاوره با وزرای پیشین جهاد کشاورزی به من نشان داد که کلید موفقیت در آینده، طرح پرسش درباره درستی و کارایی فرایندهای جاری است و اگر فرایندی کارآمد نیست، باید صادقانه جلوی آن را گرفت.

وی با اشاره به سابقه شخصی خود در کشاورزی اظهار کرد: من خودم کشاورز هستم و زنبورداری می‌کنم. اگر می‌خواهم خادم واقعی این مجموعه باشم، باید با تکیه بر اعتماد کارکنان، به‌ویژه کارشناسان مراکز خدمات و مدیران ستادی، فرایند خدمت‌رسانی را بهبود ببخشم.

تیموری تصریح کرد: اعتماد متقابل، همراهی صادقانه و پیگیری حقوق همکاران از مهم‌ترین وظایف من است و مطمئن باشید این مسیر را با تمام توان پیگیری خواهم کرد.

 

نیازمند اراده جدی برای مقابله با زمین‌خواری هستیم

رئیس سابق جهاد کشاورزی مازندران نیز با اشاره به عملکرد شاخص استان در صنعت طیور اظهار کرد: برای اولین بار در کشور، استان مازندران از مرز ۲۰۰ میلیون قطعه جوجه‌ریزی سالانه عبور کرده است. این در حالی است که سال گذشته میزان جوجه‌ریزی استان ۱۷۴ میلیون قطعه بود که نشان‌دهنده افزایش قابل توجه ۲۶ میلیون قطعه‌ای است.

بابک مومنی افزود: با تولید ۳۸۴ میلیون قطعه جوجه یک‌روزه و سهم ۳۰ درصدی از کل کشور، مازندران به‌عنوان معین اول پایتخت در تامین امنیت پروتئین کشور به شمار می‌رود.

وی درباره وضعیت کشاورزی استان گفت: با وجود خشکسالی شدید که فلات مرکزی ایران را تحت تاثیر قرار داده و موجب کاهش سطح زیرکشت برنج به بیش از ۱۰۰ هزار هکتار شده، کشاورزان مازندران همچنان نقش کلیدی در تامین این محصول راهبردی ایفا کرده‌اند.

رئیس سابق جهاد کشاورزی مازندران از رشد ۶۰ درصدی تولید گلزار در استان خبر داد و افزود: با وجود چالش‌هایی مانند نسل پنجم آفت مگس میوه، با همت باغداران و سورتینگ‌داران، صادرات این محصول به بیش از ۱۳ کشور جهان انجام می‌شود.

مومنی به برنامه‌های توسعه‌ای و طرح‌های کلان اشاره و بیان کرد: یکی از دو پروژه مهم وزارت جهاد کشاورزی در برنامه هفتم توسعه، اصلاح و ساماندهی زیرساخت‌های اراضی شالیکاری شمال کشور است که مازندران میزبان دو پایلوت این طرح در نواحی محله فریدون‌کنار و شهرستان جویبار است.

وی از ظرفیت‌سازی در حوزه‌های نوین کشاورزی خبر داد و گفت: پرورش فوق متراکم ماهی و توسعه کشت جلبک به‌عنوان منبع پروتئین نسل آینده از جمله پروژه‌های در حال پیشرفت در استان است.

رئیس سابق جهاد کشاورزی استان به چالش‌های زمین‌خواری و ضرورت اقدامات جدی در این زمینه تاکید کرد و گفت: با وجود تلاش‌های فراوان، رشد سه برابری زمین‌خواری نشان می‌دهد که ما با معلول مبارزه می‌کنیم و نیازمند اراده و همکاری جمعی برای حفاظت از امنیت غذایی کشور هستیم.

وی افزود: جهاد کشاورزی به‌تنهایی نمی‌تواند موفق باشد و همراهی سایر نهادها به‌ویژه دادستان‌های شهرستان‌ها ضروری است.

مومنی به مدیریت موفق بازار در ایام جنگ ۱۲ روزه اشاره کرد و گفت: در شرایطی که استان مازندران بیش از ۹ میلیون تردد داشت، کارکنان جهاد کشاورزی با تلاش شبانه‌روزی و مدیریت دقیق، مانع از ایجاد کمبود در هیچ فروشگاهی شدند و امنیت غذایی مردم حفظ شد.

وی گفت: در جلسه کارگروه فنی زیربنایی استان، موافقت با واگذاری زمین برای مسکن همکاران جهاد کشاورزی گرفته شد و امیدواریم این فرصت موجب رفع مشکلات مسکن کارکنان این سازمان شود.

توجه ویژه به معیشت کارکنان جهاد کشاورزی

مسئول حوزه نمایندگی ولی‌فقیه در سازمان جهاد کشاورزی مازندران نیز با تاکید بر اهمیت توجه ویژه به معیشت و انگیزه کارکنان جهاد کشاورزی، گفت: اگر در جنگ ۱۲ روزه افتخار امنیت غذایی برای کشور ثبت شد، نتیجه تلاش‌های همکاران و بازوان قدرتمند این نظام رشید بود.

حجت‌الاسلام محمدعلی رضاپور خطاب به مدیران و مسئولان افزود: از شما خواهش می‌کنم هر کاری که در توان دارید برای ارتقای معیشت همکاران انجام دهید تا انگیزه‌ها افزایش یابد و توجه بیشتری به تولیدکنندگان و کشاورزان، از زارعان مناطق دوردست هزار جریب تا سرمایه‌گذاران بزرگ استان، شود.

رضاپور بر ضرورت عملیاتی شدن سند جامع حوزه کشاورزی مازندران تاکید کرد و افزود: نیازمند تدوین تقویم زمان‌بندی و برنامه‌ریزی موثر هستیم تا از بروز چالش‌ها در این بخش جلوگیری کنیم.

وی با اشاره به تغییرات مکرر مدیریتی در وزارت جهاد کشاورزی، گفت: عمر مدیریت در این وزارتخانه نباید کوتاه باشد، تغییر مکرر وزرا و مدیران، فرصت ایجاد تحول را محدود می‌کند و باید به مدیران فرصت داد تا با شجاعت و ثبات، برنامه‌های تحول‌آفرین را اجرا کنند.

مازندران؛ نگین کشاورزی

معاون توسعه مدیریت و منابع سازمان جهاد کشاورزی مازندران نیز با اشاره به اهمیت امنیت غذایی به عنوان محور اصلی سیاست‌های اقتصاد مقاومتی و مانیفست جهاد کشاورزی، تاکید کرد: استان مازندران با بهره‌مندی از ظرفیت‌های خدادادی، نیروی انسانی توانمند و موقعیت جغرافیایی ممتاز، نقش کلیدی در تامین امنیت غذایی کشور ایفا می‌کند.

غلامرضا رعیت‌پناه با اشاره به تولید سالانه حدود ۸ میلیارد تن انواع محصولات زراعی، باغی، شیلاتی و دامی در استان، افزود: مازندران حدود ۱۰ درصد از ارزش افزوده بخش کشاورزی کشور را به خود اختصاص داده است و نقش بی‌بدیل نیروی انسانی سازمان جهاد کشاورزی در این موفقیت‌ها غیرقابل انکار است.

وی با بیان اینکه این سازمان با بهره‌مندی از ۱۲۸۰ نیروی انسانی در ۷۲ مرکز جهاد کشاورزی در سراسر استان، بیش از ۱۰۰ خدمت به جامعه هدف شامل کشاورزان، تولیدکنندگان و سایر کنشگران زنجیره ارزش کشاورزی ارائه می‌دهد، تصریح کرد: ۷۵ درصد نیروی انسانی سازمان دارای تحصیلات تکمیلی دانشگاهی بوده و متوسط سابقه خدمت آنها زیر ۱۵ سال است که نشان از جوانی و تخصص نیروها دارد.

رعیت‌پناه به روحیه جهادی کارکنان اشاره کرد و ادامه داد: اگرچه متوسط دریافتی ماهیانه این افراد زیر ۲۰ میلیون تومان است، اما با توجه به ضریب شرافت بالای آنها، تلاش صادقانه و خالصانه این نیروها مایه مباهات است.

وی به عملکرد موفق سازمان در جذب اعتبارات اشاره کرد و گفت: در دو ماه اخیر، موفق به جذب حداکثری ۳۷۰ میلیارد تومان اعتبار شدیم و هیچ رسوب اعتباری وجود نداشته است.

گزارش: یاسر معافی

انتهای خبر/