صنایع دستی، صنعتی ارزان اما سودآوری گران
صنایع دستی، صنعتی ارزان اما سودآوری گران
یک کارشناس گردشگری با اشاره به سودآوری صنایع دستی گفت: حمایت از این صنعت ارزآور و پاک موجب توسعه گردشگری، درآمدزایی، رفع بحران بیکاری جوانان و مانع ورود صنایع دستی تقلبی و بی‌کیفیت به کشور می‌شود.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «سفیر هراز؛ محمدرضا اورمزدی در گفتگو با خبرنگار بلاغ؛ اظهار کرد: صنایع دستی و هنرهای سنتی هر منطقه نشان دهنده آداب، رسوم، فکر، اعتقاد و پیشینه آن منطقه است، چراکه انسان در طول تاریخ با ساخت اشیا و لوازم مختلف نه تنها نیازهای روزمره خود را برطرف می‌کرد بلکه افکار، عقاید و نظراتش را به دنیا نشان می‌داد.

وی با اشاره به اینکه امروزه صنایع دستی کارکردهای جدیدی پیدا کرده است، خاطرنشان کرد: صنایع دستی دیگر برای رفع نیازهای روزمره زندگی انسان نیستند بلکه سمبل فرهنگ و تاریخ یک ملت هستند.

این کارشناس گردشگری تصریح کرد: کشور ایران مهد صنایع دستی و هنرهای سنتی دنیا و دارای ۲۵۶ رشته مستقل با زیرشاخه‌های متنوع با قدمت هفت هزار ساله است.

اورمزدی یادآورشد: کشور ما به طور رسمی از سال ۱۳۴۷ و با نمایندگی سازمان صنایع دستی ایران به عضویت شورای جهانی صنایع دستی درآمد و عنوان یک کشور آسیایی در مجمع منطقه‌ای آسیا و اقیانوسیه پذیرفته شد.

وی گفت: باتوجه به فرمایشات مقام معظم رهبری در سال ۱۳۹۱ مبنی بر تولید ملی و حمایت از کار و سرمایه ایرانی و همچنین جایگاه والای صنایع دستی و نقش به‌سزای جوانان و مدیریت جهادی آنان در تولید ملی، اشتغال‌زایی و ارتقا سطح فرهنگی جامعه، پژوهش کاربردی در این رابطه صورت گرفته است.

این کارشناس گردشگری افزود: حفظ و تقویت صنایع دستی و ترویج آن به‌عنوان رکن عمده‌ای از حیات فرهنگی و ایجاد همبستگی، عملگرایی، پیشرفت و عدالت، تعقل، شکوفایی اندیشه و خلاقیت ایرانی و نهایتاً تحقق برنامه‌های چشم انداز افق ۱۴۰۴ در حوزه فرهنگی و جوانان است.

اورمزدی ادامه داد: از سال ۱۹۶۴ میلادی با تاسیس شورای جهانی صنایع دستی به‌عنوان یکی از سازمان‌های وابسته به یونسکو، صنایع دستی و هنرهای سنتی در قالب هنر صنعت به عنوان بخشی از زندگی فرهنگی و حیات اقتصادی ملل مورد توجه قرار گرفت.

وی گفت: این شورا که ابتدا با نمایندگان ارگان‌های ملی ۲۵ کشور کار خود را آغاز کرد، اکنون بیش از ۹۵ کشور جهان را در بر می‌گیرد و دبیرخانه آن در شهر آتن پایتخت یونان قرار دارد که این سازمان به‌عنوان یک نهاد غیردولتی و غیرانتفاعی فعالیت می‌کند.

این کارشناس گردشگری اظهارکرد: ایران نخستین بار به میزبانی اصفهان در اجلاس چهاردهم از ۲۰ تا ۲۵ آبان ۱۳۶۹ و دومین بار در شهر تهران میزبان هفدهمین اجلاس آسیایی در آبان ۱۳۷۲ بوده و همچنین ایران به مدت چهار سال از سال ۱۹۹۲ تا ۱۹۹۶ میلادی ریاست مجمع منطقه‌ای آسیا و اقیانوسیه را عهده‌دار بوده است.

اورمزدی خاطرنشان کرد: شورای جهانی صنایع دستی هر سال دهم ژوئن (۲۰ خرداد) را روز جهانی صنایع دستی تعیین کرده و مراسم‌های ویژه‌ای در تمام کشورهای عضو برگزار می‌گردد.

 تحقق منویات مقام معظم رهبری با کارآمدی جوانان در زمینه مدیریت جهادی  صنایع دستی

وی تصریح کرد: هزاران صنعتگر ایرانی اکنون در جای جای کشورمان با خلاقیت‌های بی‌بدیل خویش در تولید ملی نقش‌آفرینی می‌کنند و ساخته دستان آن‌ها نمادی از یک پروسه تاریخی را در اذهان ملت‌ها ترسیم می‌کند.

این کارشناس گردشگری با اشاره به اینکه دختران و پسران ایران زمین اکنون با همدلی در راستای اهداف نظام و رسیدن به قله‌های ترقی با تولید شبانه‌روزی در تکاپو و فعالیت هستند گفت: از سوی دیگر آنچه که باعث شده صنایع دستی ایران از سایر ملل متمایز باشد زیبایی، تنوع، قدمت، ظرافت و کیفیت آن است.

اورمزدی افزود: صنایع دستی ایرانی کاری است که هنرمند ایرانی با دل و جان خویش انجام می‌دهد و در آن روح تازگی، طراوت و شادابی نهفته است و این مسئله آنقدر اهمیت دارد که صنایع دستی ایرانی با این ویژگی‌های مهر اصالت از سازمان یونسکو را دریافت کرده و باید از این هنر اصیل به‌صورت ویژه و همه جانبه حمایت کرد.

وی یادآورشد: حمایت از این صنعت ارزآور و پاک موجب توسعه گردشگری، درآمدزایی، رفع بحران بیکاری جوانان و مانع ورود صنایع دستی تقلبی و بی‌کیفیت به کشور می‌شود.

این کارشناس گردشگری با بیان اینکه صنایع دستی نمادی از الگوی ایرانی پیشرفت و نمایش فرهنگ و هنر ایران زمین است، اظهارکرد: از آنجا که صنایع دستی صنعتی چندوجهی است، غیر از جنبه‌های فرهنگی و هنری از نظر اقتصادی و اجتماعی نیز حائز اهمیت است.

اورمزدی خاطرنشان کرد: درحالی که سهم صنعت خودروسازی و پتروشیمی با وجود سرمایه‌گذاری کلان در تولید ناخالص ملی سه درصد است اما حجم تجارت جهانی صنایع دستی ۱۴ تا ۱۴ و نیم میلیارد دلار در سال است که چهار تا ۴.۵ میلیارد دلار مربوط به فرش و بقیه به دیگر اقلام صنایع دستی اختصاص دارد.

وی افزود: کشور چین با پنج میلیارد دلار صادرات سالانه صنایع دستی در رتبه نخست کشورهای صادرکننده این صنعت قرار گرفته است.

این کارشناس گردشگری تصریح کرد: اما در بُعد دیگر رواج صنایع دستی با کمترین هزینه یک شغل ایجاد می‌شود و بازدهی بالای آن سودآوری را به‌دنبال دارد.

اورمزدی یادآورشد: همچنین ارزش افزوده صنایع دستی بیش از ۱۰۰ درصد است و از سوی دیگر صنایع دستی نیاز به خرید مواد اولیه از خارج و واردات ندارد و از فناوری پیچیده‌ای نیز برخوردار نیست و حالت کارگاهی و خانگی و نیروی انسانی بومی دارد و قابلیت استقرار در شهر و روستاها را هم دارد و مبتنی بر فرهنگ اصیل بومی قابلیت‌های فراوانی برای توسعه اقتصادی منطقه‌ای و ملی دارد و در چرخه اقتصادی کلان می‌تواند به عنوان یک اهرم تاثیرگذار شایان توجه باشد.

وی افزود: در نهایت صنایع دستی اعم از بافته‌های زیراندازی، رودوزی‌های سنتی، چاپ بر روی پارچه سفال و سرامیک، نساجی سنتی، کاشی‌کاری، چرم، صنایع تزیینی، فلزکاری، صنایع چوب، صنایع سنگی، صنایع دریایی و آبگینه جزو سه قطب اصلی صنایع دستی جهان بر اساس آمار یونسکو می‌باشد و ایران به لحاظ تنوع تولید و تعداد رشته‌های فعال و زنده صنایع دستی مقام نخست را در میان کشورهای جهان دارا است.

این کارشناس گردشگری ادامه داد: در سال‌های اخیر از سوی مسئولان قدم‌های خوبی برای توسعه و حفظ این صنعت مانند برگزاری نمایشگاه‌های ملی بین المللی و حتی منطقه‌ای، گنجاندن صنایع دستی در جوایز بانک‌ها، هدایای دولتی و هتل‌ها در این مسیر برداشته شده است.

اورمزدی با بیان چالش‌های موجود، عنوان کرد: اما آسیب‌هایی همچون عدم رونق بازار داخلی به علت ورود بی‌حد و حصر صنایع دستی بی‌کیفیت خارجی، عدم بیمه هنرمندان این عرصه، عدم امنیت شغلی و عدم حمایت از سوی مسئولان ذی‌ربط موجب شده که صنایع دستی کشور رونق چندانی نداشته باشد.

وی تاکید کرد: اما با برنامه‌ریزی، تعقل و تعامل می‌توان در راستای سند چشم انداز ایران اسلامی با توکل بر خداوند متعال و استفاده از فرمایشات مقام معظم رهبری گام‌های بلندی برای آبادانی کشورمان برداشت.

این کارشناس گردشگری با اشاره به راهکارهایی برای حمایت از صنایع دستی گفت: راهکارهایی همچون ورود گردشگر خارجی، اعطای تسهیلات بانکی رشد ۳۰۰ درصدی را در سال ۱۴۰۱ به دنبال داشته و همچنین توسعه صنایع دستی در راستای حمایت از کار و سرمایه و همچنین کاهش صادرات نفتی و عدم اتکا به اقتصاد تک محصولی را در بر خواهد داشت.

انتهای خبر/