تأمین ۲ هزار مگاواتی نیروگاه نکا در تابستان
تأمین ۲ هزار مگاواتی نیروگاه نکا در تابستان
ظرفیت عملی تولید نیروگاه شهید سلیمی نکا در تابستان امسال با اتمام تعمیرات و بهره‌برداری از واحد گازی جدید، به حدود ۲ هزار مگاوات خواهد رسید و این میزان، نقش مهمی در تأمین برق پایدار در زمان اوج مصرف ایفا می‌کند.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «سفیر هراز؛به نقل از  «بلاغ» اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ در حالی از نیمه گذشته است که صنعت برق کشور برخلاف انتظار، خیلی زود با ناترازی میان تولید و مصرف مواجه شد، پدیده‌ای که به‌طور معمول در ماه‌های گرم‌تر تابستان انتظار آن می‌رفت.

این ناترازی، نتیجه مجموعه‌ای از عوامل پیچیده و هم‌زمان است که به رغم تلاش‌های گسترده وزارت نیرو در جهت افزایش ظرفیت تولید، تأمین پایدار برق را در آغاز فصل گرم با چالش جدی روبرو کرد.

با وجود این افزایش شدید و پیش‌بینی‌نشده مصرف در اردیبهشت امسال باعث شد که ناترازی برق به ‌صورت زودهنگام ظاهر شود.

این واقعیت در حالی است که میزان تولید برق کشور نسبت به مدت مشابه سال گذشته در اردیبهشت ماه حدود ۶۲۰۰ مگاوات افزایش یافته است.

با افزایش زودهنگام دمای هوا و رشد شدید مصرف برق، قطعی‌های مکرر و بی‌برنامه برق در مازندران به نگرانی جدی مردم تبدیل شده است.

گزارش‌های مردمی و مشاهدات میدانی در شهرهای استان از خاموشی‌های برنامه‌ریزی‌نشده یا افت ولتاژ برق حکایت دارد که زندگی روزمره، تجهیزات خانگی و فعالیت مشاغل را تحت‌تأثیر قرار داده است.

از مسئولای برق انتظار می‌رود حداقل برنامه خاموشی‌ها رو از قبل اعلام و دقیق اجرا کنند تا مردم بتوانند زندگی و کار را هماهنگ کنند این‌جوری هم نارضایتی کمتر می‌شه، هم اعتماد مردم بیشتر.

شهروندان انتظار دارند وزارت نیرو ضمن شفاف‌سازی دلایل این خاموشی‌ها، برنامه مشخصی برای مدیریت مصرف و پیشگیری از ناترازی شبکه ارائه دهند.

چرا در فصل بهار ناترازی برق داریم

بر اساس ارزیابی‌های انجام‌شده ۶ عامل اصلی به‌عنوان دلایل اصلی بروز ناترازی زودهنگام برق در اردیبهشت‌ماه ۱۴۰۴ مطرح است که می‌توان به کاهش ظرفیت تولید نیروگاه‌های برق‌آبی تا ۳ هزار مگاوات، افزایش غیرمنتظره دما و شروع زودهنگام فصل گرما، تأخیر در تعمیرات اساسی نیروگاه‌های حرارتی، افزایش جهشی تقاضای مصرف برق، خروج موقت نیروگاه اتمی بوشهر از مدار تولید به دلیل تعمیرات دوره‌ای تا اواخر خرداد و زمان‌بر بودن حل ناترازی برق به‌عنوان یک معضل ساختاری اشاره کرد.

به مسائل مطرح شده باید ریشه‌دار بودن مسئله ناترازی برق را نیز اضافه کرد چراکه این مشکل صرفاً محصول شرایط خاص امسال نیست، بلکه به ضعف‌های ساختاری به ویژه در اقتصاد صنعت برق بازمی‌گردد.

از جمله این مشکلات می‌توان به قیمت‌گذاری پایین برق، عدم جذابیت سرمایه‌گذاری در تولید و زیرساخت، ضرورت نوسازی و توسعه شبکه برق و نیاز به منابع مالی برای توسعه را اشاره کرد که از سویی نیازمند زمان کافی و مهم‌تر از آن نیازمند تزریق سرمایه کافی به صنعت برق است، واقعیت بسیار مهمی که نشان می‌دهد، حتی تلاش‌های گسترده برای افزایش تولید و مدیریت مصرف در کوتاه‌مدت، قادر به رفع کامل ناترازی نیست و حل این معضل نیازمند اقدامات بلندمدت و سرمایه‌گذاری‌های گسترده است.

در واقع ناترازی برق در بهار ۱۴۰۴ هشداری جدی درباره ضرورت اصلاحات بنیادین در ساختار تولید، توزیع و مصرف انرژی در کشور است؛ اصلاحاتی که بدون آن‌ها، پایداری برق در تابستان‌های پیش‌رو با ریسک بیشتری مواجه خواهد شد.

افزایش ۱۲.۳ درصدی تولید برق نکا در سال ۱۴۰۳

در آستانه فصل گرما و افزایش مصرف برق، نیروگاه شهید سلیمی نکا با رشد قابل‌توجه تولید انرژی، تکمیل طرح‌های توسعه‌ای و اجرای برنامه‌های گسترده تعمیراتی، آماده ایفای نقش مؤثر در تأمین برق کشور است.

در گفتگوی اختصاصی خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی بلاغ با عبدالرضا محمودی سرپرست شرکت مدیریت تولید برق نکا، آخرین وضعیت تولید انرژی، برنامه‌های تعمیراتی، پروژه‌های توسعه‌ای و ظرفیت نیروگاه برای تابستان ۱۴۰۴ بررسی شده است.

محمودی با اشاره به عملکرد مثبت نیروگاه در سال گذشته گفت: در سال ۱۴۰۳، مجموع انرژی خالص تولیدی در نیروگاه نکا به ۹ میلیارد و ۴۱۳ میلیون و ۹۸ هزار کیلووات‌ساعت رسید که نسبت به سال ۱۴۰۲، رشد ۱۲.۳ درصدی را نشان می‌دهد و این رشد، حاصل تلاش مستمر همکاران در بهره‌برداری و اجرای دقیق برنامه‌های تعمیراتی و نگهداری بوده است.

وی افزود: در فروردین‌ماه ۱۴۰۴ نیز تولید خالص نیروگاه ۷۱۰ میلیون و ۲۱۹ هزار کیلووات‌ساعت بوده که نسبت به فروردین سال گذشته، ۲۱ درصد افزایش یافته است.

افزایش ظرفیت تولید نیروگاه با راه‌اندازی واحد گازی جدید

سرپرست نیروگاه نکا از نزدیک شدن به تکمیل یکی از مهم‌ترین طرح‌های توسعه‌ای خبر داد و گفت: در تابستان امسال، با اتمام ساخت و راه‌اندازی اولین واحد گازی طرح توسعه سیکل ترکیبی، ظرفیت نامی تولید برق در نیروگاه نکا ۱۸۳ مگاوات افزایش خواهد یافت.

محمودی در خصوص اقدامات تعمیراتی نیروگاه اظهار کرد: با هدف آمادگی حداکثری برای پیک مصرف تابستان، از مهرماه ۱۴۰۳ تا پایان اردیبهشت ۱۴۰۴، ۱۴ برنامه تعمیراتی در دستور کار قرار گرفت که تاکنون ۱۲ برنامه (بیش از ۹۰ درصد) آن‌ها اجرا شده و دو پروژه باقیمانده نیز تا پایان اردیبهشت به پایان می‌رسد.

افزایش ۶۰ مگاواتی توان عملی در واحد ۳ بخار

وی با اشاره به تعمیرات اساسی انجام‌شده بر روی واحد ۳ بخار گفت: در این واحد، افزون بر اقدامات معمول، تعویض بیش از ۴۵ هزار متر لوله بویلر انجام شد و در نتیجه، توان عملی تولید از ۳۳۰ مگاوات به ۳۹۰ مگاوات افزایش یافته است؛ یعنی ۶۰ مگاواتی نسبت به سال گذشته افزایش یافت.

سرپرست شرکت مدیریت تولید برق نکا با بیان اینکه در حال حاضر، واحد ۲ بخار نیز در حال انجام تعمیرات میاندوره‌ای است و در این برنامه نیز حدود ۳۸ هزار متر لوله بویلر تعویض خواهد شد، تصریح کرد: پیش‌بینی می‌کنیم با اتمام این پروژه تا پایان اردیبهشت، حدود ۴۰ مگاوات به توان عملی تولید این واحد افزوده شود.

ظرفیت عملی تولید نیروگاه به ۲ هزار مگاوات می‌رسد

وی تأکید کرد: با اتمام تعمیرات و راه‌اندازی کامل واحدها و همچنین بهره‌برداری از واحد گازی جدید، ظرفیت عملی تولید نیروگاه شهید سلیمی نکا در تابستان امسال به حدود ۲ هزار مگاوات خواهد رسید و این میزان، نقش مهمی در تأمین برق پایدار در زمان اوج مصرف ایفا می‌کند.

ناترازی برق در کشور و ضرورت صرفه‌جویی

محمودی به شرایط خاص امسال در حوزه تأمین برق اشاره کرد و گفت: طبق اعلام وزارت نیرو، تولید برق کشور در اردیبهشت امسال ۶ هزار مگاوات بیشتر از سال گذشته بوده؛ اما با افزایش ۵.۵ درجه‌ای میانگین دمای هوا، رشد ۲۵ درصدی مصرف برق، رسیدن مصرف به بیش از ۵۹ هزار مگاوات، کاهش تولید نیروگاه‌های برقابی به‌دلیل خشکسالی، و همچنین ادامه تعمیرات برخی واحدها، ناترازی برق در کشور رخ داده است.

مشارکت در پویش «۲۵ درجه»؛ راهکار کاهش مصرف برق

وی افزود: از مردم عزیز تقاضا داریم به پویش ملی ۲۵ درجه بپیوندند و از مصرف غیرضرور وسایل سرمایشی خودداری کنند.

سرپرست شرکت مدیریت تولید برق نکا گفت: سهم تجهیزات سرمایشی در مصرف برق تابستان، حدود ۴۰ درصد است و مدیریت آن‌ها می‌تواند تأثیر بسزایی در کنترل مصرف برق کشور داشته باشد.

نیروگاه نکا؛ تأمین‌کننده ۴ درصد برق کشور

محمودی گفت: نیروگاه شهید سلیمی نکا با دارا بودن ۴ واحد بخار ۴۴۰ مگاواتی، ۲ واحد گازی ۱۳۷.۶ مگاواتی و یک واحد بخار سیکل ترکیبی ۱۶۰ مگاواتی، توانایی تأمین حدود ۴ درصد برق کشور را دارد و با رفع محدودیت‌های تولید، این نیروگاه نقشی مؤثر در پایداری شبکه سراسری برق ایفا خواهد کرد.

*نقش موثر مردم در کمک به صنعت برق

به گزارش بلاغ، برای عبور موفق از اوج بار سال جاری در کنار اقداماتی که وزارت نیرو در حوزه افزایش ظرفیت تولید و مدیریت و بهینه سازی مصرف برق در قالب ۳۶ بسته اجرایی در پیش گرفته است، نیاز است عموم مشترکان نیز نسبت به صرفه جویی در مصرف برق اقدام کنند و با انجام کارهایی مانند تنظیم دمای کولرهای گازی روی ۲۵ درجه، استفاده از وسایل برقی پرمصرف در ساعات غیر اوج، خاموش کردن چراغ‌های غیرضروری و استفاده حداکثری از نور طبیعی در روز  به حفظ پایداری شبکه برق کمک کنند.

تجربه سال گذشته نشان می‌دهد که صرفه‌جویی حتی چند درصدی در سطح مصرف عمومی می‌تواند تأثیرات بزرگی در پایداری شبکه ملی برق داشته باشد. در عین حال، مسئولان در تلاش‌هستند با توسعه نیروگاه‌های خورشیدی، بادی و افزایش راندمان نیروگاه‌های موجود، بخشی از کمبود را جبران کنند، اما این اقدامات بدون مشارکت مصرف‌کنندگان برق در بخش‌های مختلف، به تنهایی کافی نخواهد بود.

گزارش – یاسر معافی

انتهای خبر/