گردشگری مذهبی مازندران گنجی که خاک می‌خورد
گردشگری مذهبی مازندران گنجی که خاک می‌خورد
استان مازندران در کنار برخورداری از طبیعت بکر و زیبا، جنگل و دریا، جاذبه‌های میراثی و بومگردی، از حیث پراکندگی و تعدد امامزادگان و بقاع متبرکه نیز حائز اهمیت است که توجه به این ظرفیت مغفول مانده، قطعا ثمرات فراوانی را برای استان، بدنبال خواهد داشت.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «سفیر هراز»، به نقل از بلاغ؛ صنعت بزرگ گردشگری شامل بخش‌های مختلفی می‌شود که یکی از مهم‌ترین آن‌ها «گردشگری مذهبی» است. تمامی ادیان و مذاهب در سراسر جهان اماکن، آثار، سنت‌ها و مراسم‌های مذهبی مختلفی دارند که به یکی از جاذبه‌های مهم گردشگری آن‌ها تبدیل شده است. در این میان دین اسلام و مسلمانان نقش بسزایی در این شاخه از گردشگری دارند.

مردم ایران به جهت باورهای عمیق دینی، گرایش شدیدی به تشرف بارگاه ائمه معصوم علیه‌السلام، امامزادگان و بقاع متبرکه دارند که استان مازندارن به عنوان دیار علویان از این قاعده مستثنی نیست.

صاحب نظران صنعت گردشگری بر این باورند که به لحاظ موقعیت فرهنگی ـ مذهبیِ خاص کشورمان در میان کشورهای دیگر، توریسم مذهبی جای رشد و توسعه بسیاری در کشور ما دارد، چنانچه تنوع مراکز، آثار و ابنیه تاریخی و عبادتگاه های ادیان مختلف موجود در کشور ایران در تمام دنیا بی نظیر است و کشور ایران در تمام حوزه های مذهبی دنیا، توانایی جذب توریسم را دارد و فضای خاص فرهنگی موجود، توسعه توریسم مذهبی ـ فرهنگی را در آن امکان پذیر می کند.

استان مازندران نیز به‌عنوان یکی از استان‌های برتر کشور در برخورداری از امامزادگان و بقاع متبرکه، ظرفیت‌های بالقوه فراوان و مستعدی برای تبدیل به قطب گردشگری مذهبی در کشور و منطقه دارد که متاسفانه تا به امروز از توجه جدی مسئولان ملی و استانی به این صنعت، محروم مانده است و باید گفت توریسم مذهبی در مازندران همچون  بسیاری از ظرفیت‌های بکر و کم نظیر آن همچنان مغفول مانده است

حجت‌الاسلام ابراهیم حیدری‌ جناسمی در گفتگو با خبرنگار اجتماعی بلاغ در این باره با اشاره به اجرای طرح آرامش بهاری و ضیافت الهی در ۳۳۰ امامزاده مازندران گفت: مازندران دارای یک‌هزار و ۳۶۱ امامزاده و بقعه متبرکه است و جزو استان‌های نخست کشور از این لحاظ محسوب می‌شود.

وی افزود: از سویی دیگر، استان مازندران به طور سالانه میزبان افزون بر ۲۰ میلیون مسافر و گردشگر از اقصی نقاط کشور است که از این رو نیز از استان‌های برتر کشور به لحاظ گردشگرپذیری محسوب می‌شود.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه مازندران، خاطرنشان کرد: پیوند این دو شاخصه ارزشمند استان مازندران یعنی حضور گردشگران میلیونی و وجود امامزادگان و بقاع متبرکه در جای جای استان مازندران از گلوگاه تا رامسر، فرصت بسیار مناسبی را برای رونق و توسعه گردشگری مذهبی در دیار علویان فراهم می‌آورد.

حیدری‌جناسمی، ادامه داد: استان مازندران از جمله استان‌های کشور است که در مسیر مشهد مقدس یا به عبارتی در «طریق‌الرضا» قرار  دارد که این مسئله هم به لحاظ حضور گردشگران و هم به لحاظ  تشرف مردم به بقاع متبرکه بسیار اثرگذار است و مسافران همه ساله چه در مسیر رفت و چه در مسیر بازگشت از مشهد مقدس از این اماکن و بقاع متبرکه بازدید، اسکان و زیارت می‌کنند.

وی بیان کرد: البته نباید از بعد میراثی بقاع و امامزادگان مازندران، غافل شد و برخی از  بناهای بقاع و امامزادگان استان، میراثی بوده و مربوط به دوره‌های بسیار کهن است که چه در شهر و چه در روستاهای استان، واقع شده‌اند که از جمله، امامزاده روستای کوات، امامزاده یحیی و عباس ساری، امامزاده قاسم بابل و بسیاری دیگر از امام‌زادگان استان دارای بناهای تاریخی و میراثی است.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه مازندران، گفت: از سالیان گذشته پای گردشگران خارجی به بقاع متبرکه و امام‌زادگان استان باز شده‌ است و این اماکن مذهبی با بناهای تاریخی آن برای گردشگران خارجی نیز جذاب است.

حیدری‌جناسمی، اعلام کرد: مازندران دارای جاذبه‌های مختلف طبیعی از جنگل، دریا و کوه است که در تمام این بخش‌ها دارای بقاع متبرکه و امامزاده است. بقاع متبرکه و امامزاده‌های استان از شهرهای ساحلی گرفته تا مناطق جنگلی و کوهستانی واقع شده است که بر جاذبه‌های آن می‌افزاید و در قبال هر نوع ذائقه‌ای، بسته‌ای برای گردشگری مذهبی در مازندران وجود دارد.

وی تاکید کرد: مسئله مهم فراهم آوردن زیرساخت‌های لازم نظیر راه دسترسی، برق، گاز در تمامی امامزادگان و بقاع متبرکه به ویژه در ارتفاعات و مناطق کوهستانی  است که باید توجه بیشتری به این امامزادگان شود.

حیدری‌‌جناسمی اشاره کرد: در حوزه تعالی و رونق گردشگری مذهبی باید یکسری دیگر از زیرساخت‌ها ایجاد و یا احداث شود که از جمله احداث زائرسراها و مهمان‌سراها است که هر چند در برخی از امامزادگان ایجاد شده است اما مرمت و توسعه آن نیازمند تخصیص اعتبار است که باید مورد توجه و حمایت ویژه قرار گیرد.

وی افزود: استان مازندران ظرفیت لازم برای توسعه و تعالی گردشگری مذهبی را دارا است و باید زیرساخت‌های مکمل آن با تامین اعتبار کافی فراهم شود و قطعا فصل نوینی از جذب گردشگر را به همراه خواهد داشت.

مدیرکل اوقاف و امور خیریه مازندران، یادآور شد: مازندران، تنها جنگل و دریا و کوه نیست و امامزادگان و بقاع متبرکه میراثی این استان، می‌تواند مقاصد گردشگری در تمام طول سال به ویژه ایام نوروز و فصل تابستان باشد.

به گزارش بلاغ؛ گفتنی است نوروز ۱۴۰۴ فرصت بسیار مغتنمی برای تحول و برداشتن گامی بلند در مقوله گردشگری مذهبی در دیار علویان بود؛ چرا که تقارن نوروز و ماه رمضان، فرصت کم نظیری است که در کنار ذائقه گردشگری مسافران نورزی، میل به حضور در اماکن مذهبی نیز بسیار افزایش می‌یابد و این مهم، زمینه افزایش حضور مسافران در مقاصد گردشگری مذهبی را افزایش خواهد داد.

شایان ذکر است که استان مازنداران در کنار دارا بودن یک‌هزار و ۳۶۱ امامزاده و بقعه متبرکه، دارای مساجد تاریخی متعدد نظیر مسجد جامع ساری، مسجد جامع بابل، مسجد جامع آمل، مسجد امام حسین(ع) آلاشت، مسجد تاریخی آدینه روستای جواهرده رامسر، مسجد میرزا عبدالباقی‌خان رامسر و نیز تکایا و سقانفارهای دیدنی فراوانی همچون  تکیه پایین‌کولا، تکیه عباسخانی،  پیرتکیه و تکیه پهنه‌کلا در ساری، تکیه نوج در بلده و تکیه عبدالحسینی مقری‌کلا و تکیه بی‌سر بابل و سقانفارهای شیاده و کیجاتکیه بابل، سقانفار بیزکی جویبار، سقانفار ریکنده و موارد فراوانی از این دست بوده که در کنار گورستان سفیدچاه بهشهر به عنوان یکی از قدیمی‌ترین قبرستان‌های مسلمانان در ایران و وجود آرامگاه و زیارتگاه ادیان مختلف، می‌تواند یه یکی از مقاصد نخست گردشگری مذهبی در ایام نوروز مبدل شود.

مع‌الوصف باید بپذیریم که علیرغم وجود ظرفیت‌های بسیار خوب استان مازندران در جذب توریسم مذهبی اما متاسفانه آنگونه که باید تا به امروز، هنوز فاقد ساماندهی تخصصی و متمرکز بوده و علیرغم نقش بسزا و تعیین‌کننده گردشگری مذهبی در اقتصاد، ایجاد اشتغال، جذب سرمایه‌گذار و حفظ بناهای مذهبی در مازندران اما به دلیل عدم توجه و فراهم کردن زیرساخت‌های لازم، موفق به بهره‌برداری مطلوب از آن نشده‌ایم.

گزارش: مجتبی قربانی