مراسم آئینی برف چال در آمل
مراسم آئینی برف چال در آمل
مراسم آئینی برف چال با اجرای برنامه‌های فرهنگی هنری و بومی متنوع در منطقه اسک وش بخش لاریجان آمل برگزار شد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی «سفیر هراز؛ به نقل از  «بلاغ» مراسم سنتی – مذهبی برف چال روز جمعه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۴ با حضور سرهنگ داغمه‌چی فرمانده سپاه آمل، حاجی‌پور نماینده مردم آمل در مجلس شورای اسلامی و جمعی از مسئولان شهرستانی و محلی همراه با اجرای برنامه‌های فرهنگی هنری و بومی متنوع در منطقه اسک‌وش بخش لاریجان آمل برگزار شده است.

این مراسم که هر ساله در نیمه اول اردیبهشت و همزمان با آب شدن تدریجی برف در ارتفاعات لاریجان برگزار می‌شود، با مشارکت شورای اسلامی، دهیاری، ساکنان آب‌اسک و روستای نیاک، به‌منظور حفظ این سنت دیرینه و تأمین آب دام‌های منطقه اجرا خواهد شد.

در این آیین، پس از ذوب شدن آخرین برف‌های زمستانی، برف‌ها در چاه‌های عمیق ذخیره می‌شوند تا در ماه‌های گرم سال، آب مورد نیاز دام‌های منطقه تأمین شود.

ویژگی خاص این مراسم، تفکیک حضور زنان و مردان در روز اجرا است؛ به‌گونه‌ای که تمام مردان می‌بایست از روستا خارج شوند و تا پایان مراسم حق ورود ندارند، در مقابل زنان نیز اجازه حضور در منطقه اجرای مراسم در مرتع اسک‌وش را ندارند. در این روز کنترل و مدیریت روستا به‌طور کامل بر عهده زنان خواهد بود.

این مراسم که بیش از ۶۰۰ سال قدمت دارد، در دهه ۱۳۹۰ به ثبت ملی رسید و به عنوان یکی از ارزشمندترین آیین‌های فرهنگی و مذهبی منطقه شناخته می‌شود.